top of page
Renee_Timmers 491x491.jpg

Muziek tussen de oren

Lezing Renee Timmers

zondag 7 april
14.00 - 14.45 uur
Van Houtenkerk
gratis toegang

"Muziek tussen de oren: horen, zien, voelen, proeven"

Renee Timmers, Universiteit van Sheffield 

Muziek horen, zien, voelen, proeven

Voel jij muziek of hoor je het alleen? Zie jij ook muziek, en proef je het zelfs misschien? Muziek bestaat uit een reeks van klanken. Toch zullen de meeste luisteraars het niet bij horen laten als zij muziek aanzetten. Ze zullen willen bewegen, ze zien beweging en kleuren voor zich, en maken associaties met situaties, emotionele reacties, smaken en texturen.

Het is gebleken dat bij het luisteren en maken van muziek zo goed als het hele brein betrokken is. Deze presentatie gaat over het multimodale brein: de connecties die gemaakt worden tussen verschillende zintuigen bij het beluisteren en het maken van muziek. Dit is een belangrijke eigenschap van muziek, die therapeutische toepassingen mogelijk maakt, maar ook die plezier in luisteren en creativiteit kan versterken. Ik hoor graag wat het publiek hoort, ziet en voelt als zij muziek beluisteren. Misschien zijn er onder jullie, zonder het te weten, luisteraars met klank-kleur synesthesie. 

-0-0-0-

Renee Timmers is hoogleraar aan de Universiteit van Sheffield, in het Verenigd Koninkrijk, waar zij les geeft en onderzoek doet naar de psychologie van muziek. Zij studeerde Muziekwetenschappen in Amsterdam en promoveerde in Psychologie in Nijmegen. Daarna was zij 6 jaar onderzoeker in verschillende landen in Europa en de VS. Sinds 2009 werkt en woont ze in Sheffield met haar man en dochter. Daar leidt ze het onderzoekscentrum Music, Mind, Machine dat psychologie, informatica en muziekwetenschappen combineert om muzikaal gedrag en menselijke kennis van muziek te begrijpen. De bevindingen zijn relevant voor onderwijs, therapie, en toepassingen van muziek in het dagelijks leven. Renee is een vooraanstaand onderzoeker in dit gebied met meer dan 90 publicaties, waaronder meerdere boeken. 

bottom of page