banner7 4000x670.jpg

Weesp Chamber Music Festival

wcmf cello zwart 930x400.jpg

Letters from Home

Het thema van dit festival is Letters from Home. Hieronder vindt u een interessante toelichting op dit thema door Sascha Bota, altviolist van het Navarra String Quartet (in Nederlandse vertaling). 

sascha_bota 495x374.jpg
brieven van thuis 374x480.jpg

"Tijdens het festival in 2021 hoort u de muziek van onder meer Dvořák, Enescu, Bartók en Piazzolla. Als thema van het festival is daarom gekozen voor Letters from Home. Al deze componisten verlangden in een bepaalde periode van hun leven naar hun vaderland. Zij voelden zich een soort van balling in een ander land met een andere cultuur. Soms waren ze gelukkig en werden gezien als beroemdheden maar van binnen voelden ze zich afgescheiden en konden ze zich niet uiten zoals ze in hun thuisland gewend waren.

Enescu 300x300.jpg

George Enescu verlangde naar zijn vaderland Roemenië maar was daar vanwege het communistisch regime niet welkom. Zijn muziek geeft dit verlangen weer. In het Roemeens wordt dat 'Dor' genoemd, in het Portugees 'Saudade', heimwee naar het thuisland.

Zijn muziek herinnert aan de volksmelodieën die hij als kind hoorde. Ook trachtte hij de landschappen van zijn thuisland weer te geven. Dit alles zult u horen in Sonate nr. 3 voor viool en piano, gespeeld tijdens het concert op vrijdag door Irina Simon-Renes (viool).

Piazzolla 300x300.jpg

De in Argentinië geboren Astor Piazolla verwierf erkenning in Parijs en noemde het zijn tweede vaderland. Echter zijn familie, behalve zijn partner, woonde nog steeds in Argentinië. Puristen van de Tango verweten hem afbreuk te doen aan de originele Tango-muziek. Ik heb het gevoel dat Piazolla steeds had kunnen terugkeren, maar hij verkoos een leven in het buitenland. Hij vond het triest dat hij in zijn thuisland geen erkenning kreeg voor zijn muziek. Die erkenning kwam pas later, na zijn dood.

Er is nog veel correspondentie bewaard gebleven, echte 'Letters from Home' gericht aan bovengenoemde componisten. Ik denk dat wij allen met hen kunnen meevoelen, vooral in deze bijzondere tijd."

- Sascha Bota -

Bartok brief.jpg

Gedeelte uit een brief van Béla Bartók in 1945 aan de Hongaar Eugene Zádor. Bartók kon niet terugkeren naar zijn thuisland Hongarije omdat het toenmalig communistisch regime zijn muziek veroordeelde.

Bartok 300x300.jpg

Bartók eindigt de brief met:

"As I see, we can’t even think of going home. No transportation, no Russian visa. God knows how long it will take until the country can in some way pull itself together, and how much I would like to go home, but forever."